Dziecko

dzieciaki

Kuskus z bakaliami i syropem klonowym

Kuskus dobrze sprawdzi się także w roli deseru. Zamiast bakalii możesz dodać do niego również nieco konfitury (np. wiśniowej lub śliwkowej). Z kolei syrop klonowy z powodzeniem zastąpisz miodem.

3/4 l wody
4 łyżki masła
100 g suszonych moreli bez pestek
100 g suszonych daktyli bez pestek
50 g rodzynek
150 g kuskusu
50 g obranych i posiekanych migdałów
50 g obranych pistacji
50 g obranych i pokrojonych orzechów włoskich
4 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
1 łyżeczka cynamonu
4 plasterki pomarańczy
ew. 4 łyżki bitej śmietany do dekoracji

Kuskus z bakaliami i syropem klonowym - sposób przygotowania: Do gotującej się wody dodajemy masło, pokrojone w paski morele i daktyle oraz rodzynki. Gotujemy 3 minuty i kompotem zalewamy kuskus. Zakrywamy i odstawiamy na 5 minut. Rozdrabniamy kaszkę widelcem. Dodajemy migdały, pistacje i orzechy włoskie. Wykładamy do czterech miseczek i polewamy syropem klonowym (lub miodem) wymieszanym z cynamonem. Kuskus podajemy udekorowany plasterkiem pomarańczy i ew. kleksem śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation