Kuchnia

ciasta i desery

Naleśniki z galaretki

To danie wygląda prześlicznie, nie jest trudne do przygotowania, a gościom daje niesamowitą frajdę. Uwaga tylko, naleśniki takie są typowo deserowe!

Składniki"
- galaretka (najlepiej przygotować kilka, o różnych kolorach)
- ser typu danio, najlepiej smakowy, np. truskawkowy
- bita śmietana
- owoce do dekoracji

a ponadto:
- papier do pieczenia
- nożyczki
- patelnie, tortownice, wszelkie naczynia z płaskim dnem i rantem; im więcej, tym lepiej!

Przygotowanie:
- galaretkę rozpuszczamy w 2/3 ilości wody podanej na opakowaniu i zostawiamy w temp. pokojowej, niech powoli tężeje; mieszamy co jakiś czas
- nożyczkami wycinamy z papieru do pieczenia koła o średnicy takiej jak dna naszych naczyń
- koło z papieru umieszczamy na dnie
- łyżką wlewamy tężejącą galaretkę na papier, formując cienką warstwę galaretki
- papier się może podnosić miejscami, nie przejmujemy się tym - jak nieco stężeje, wlejemy w to miejsce galaretkę ponownie
- ważne, aby nalewać łyżką a nie całą miską i pokrywać papier CIENKĄ warstwą, tak 2-3 mm grubości
- nie dochodzimy do krawędzi papieru! zostawmy tak 1 cm marginesu
- teraz wstawiamy do lodówki, uważając, aby nie rozlać
- po kilku godzinach wyjmujemy, oddzielamy DELIKATNIE galaretkę od papieru
- na połowie rozsmarowujemy danio, ale zostawiamy 2 cm margines od krawędzi
- składamy "w chusteczkę"
- dekorujemy bitą śmietaną i owocami
- i chwilę cieszymy wszystkie możliwe zmysły przed pochłonięciem naszych naleśników :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation