Kuchnia

ciasta i desery

Deser owocowo-ryżowy

Składniki:

1 saszetka ugotowanego białego ryżu (100g)
2 szklanki mleka
150 ml mleka kokosowego
2 łyżki miodu
4 łyżki płatków pełnoziarnistych
1/2 słoiczka konfitury z malin Stovit
kilka truskawek
łyżka posiekanych pistacji

Strona Główna / Słodkości / Desery / Lekki deser owocowo-ryżowy
Lekki deser owocowo-ryżowy

1 dzień temu Desery, Fit, Słodkości Dodaj komentarz

Nareszcie czuć wiosnę! Od wczoraj słoneczko pięknie świeci, zrobiło się dużo cieplej, na zewnątrz już można spotkać dużo ludzi na rolkach, rowerach, biegających… Nie dziwię się, bo jak jest tak pięknie to aż żal siedzieć w domu. Wczoraj w warzywniaku udało mi się kupić piękne truskawki, które wprost uwielbiam! Mogłabym je jeść kilogramami, tak jak mandarynki w zimie. Postanowiłam, że zrobię z nimi lekki deser ryżowy (gotowany z mleczkiem kokosowym) z konfiturą malinową (zamiast niej możecie zblendować świeże truskawki) oraz płatkami pełnoziarnistymi. Z przepisu wychodzą dwa większe pucharki.
Przepis na: Lekki deser owocowo-ryżowy

Liczba porcji: 2
Składniki:

1 saszetka ugotowanego białego ryżu (100g)
2 szklanki mleka
150 ml mleka kokosowego
2 łyżki miodu
4 łyżki płatków pełnoziarnistych
1/2 słoiczka konfitury z malin Stovit
kilka truskawek
łyżka posiekanych pistacji

blank

Wykonanie:

Ryż gotujemy w mleku, mleku kokosowym oraz miodzie. Gdy będzie ugotowany to lekko go studzimy. Do pucharków nakładamy najpierw płatki (ja je lekko pokruszyłam w dłoniach), następnie warstwę ryżu, konfiturę z malin. Z kolei wierzch dekorujemy świeżymi truskawkami oraz posiekanymi pistacjami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation