Kuchnia

ciasteczka

Chrupiące ciasteczka owsiane

Składniki (około 20 sztuk):

200 g masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1 jajko (wielkość L)
1 szklanka mąki pszennej
1 szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki suszonej żurawiny
1/4 szklanki migdałów (w płatkach)
Masło utrzeć z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy (około 5 minut). Dodać jajko i ponownie zmiksować. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma. Z ciasta uformować kulki, spłaszczać je dłonią i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachować kilkucentymetrowe odstępy ponieważ ciastka urosną. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez około 17 minut. Studzić na kratce.

Smacznego : )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation