Kuchnia

kuchnia_kanapki

KANAPKA CROQUE-MONSIER

SKŁADNIKI
4 kromki chleba pszennego (można wyciąć skórki)
1 łyżeczka musztardy dijon
4 plastry sera gruyere + 2 łyżki startego do posypania z wierzchu
4 plastry dobrej szynki
1 łyżka mąki
2 łyżeczki masła + odrobina do posmarowania kromek chleba
3/4 szklanki mleka
szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE


Mąkę, masło i mleko umieścić w niewielkim garnuszku.
Podgrzewać i wymieszać do połączenia składników. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kromki chleba posmarować masłem z jednej strony. Rozgrzać patelnię i opiec je chwilę z tej strony posmarowanej masłem.
Na dwóch kromkach ułożyć ser oraz szynkę, przykryć dwiema pozostałymi kromkami. Ułożyć je w niewielkiej blaszce, zalać sosem beszamelowym i posypać startym serem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu aż ser z wierzchu się stopi i lekko zarumieni. Gotowe kanapki posmarować musztardą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation