Kuchnia
odchudzanie
Karkówka Parzona na Kanapki
Skład:
ok. 1,5kg karkówki (klik klik)
Zalewa do Peklowania:
4 łyżki soli peklowej
4 ząbki czosnku
6 liści laurowych
8 ziaren ziela angielskiego
3l wody
1 łyżka cukru
Zalewa do Parzenia:
ok.3l wody
6 liści laurowych
8 ziaren ziela angielskiego
garść pieprzu w ziarenkach
1 papryczka chili
4-5 ząbków czosnku
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
4 łyżki majeranku
3 ząbki czosnku
świeżo zmielony czarny pieprz
sznurek kulinarny
Przygotowanie :
Karkówkę dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Do garnka wlewamy 3l wody (1szklankę odlewamy i odstawiamy), dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe i cukier. Gotujemy ok.10min. W odlanej szklance wody rozpuszczamy sól peklową. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się soli. Zalewę studzimy, gdy będzie już zimna to wlewamy wodę z solą peklową i dodajemy obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Mieszamy.
Następnie w tym roztworze zanurzamy karkówkę. Nakładamy pokrywkę i garnek umieszczamy w chłodnym miejscu (u mnie w lodówce). Trzymamy przez 6 dni, pamiętając, aby codziennie mięso w garnku obracać.
Po tym czasie wyjmujemy karczek z zalewy. Lekko opłukujemy i wycieramy.
Karkówkę obwiązujemy mocno sznurkiem kulinarnym lub umieszczamy w siatce wędliniarskiej.
Karkówka Parzona na Kanapki
Teraz mięso nacieramy posiekanym czosnkiem, majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Karkówka Parzona na Kanapki
Odstawiamy na 24h do lodówki.
Następnie do garnka wlewamy ok. 3l wody, dodajemy papryczkę chili (może być też suszona), ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, cukier i plasterki czosnku. Zalewę zagotowujemy, a następnie studzimy do temp. 70°C
Karkówka Parzona na Kanapki
Do zalewy wkładamy karkówkę. Parzymy przez 90min. cały czas utrzymując temp.70°C.Karkówka Parzona na Kanapki
Po tym czasie mięso wyjmujemy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy na noc do lodówki.
Rano zdejmujemy sznurki i kroimy w plasterki.
Podajemy jako wędlinę na kanapki - pychota :)
MA==