Kuchnia

Śniadanie

Jaglanka na soku jabłkowym | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 - 3 PORCJE
1/2 szklanki kaszy jaglanej
opcjonalnie 1 łyżeczka siemienia lnianego
2 i 1/2 szklanki soku jabłkowego (używam soku ekologicznego 100%)
1/2 łyżeczki cynamonu

DO PODANIA
sok z cytryny, jogurt naturalny, orzechy włoskie lub pekan lekko zrumienione na patelni, pokrojone jabłko, miód, rodzynki, cynamon

PRZYGOTOWANIE

Kaszę jaglaną opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę aż będzie klarowna. Do rondelka wsypać kaszę, dodać siemię lniane jeśli używamy, wlać 2 szklanki soku jabłkowego i cynamon, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 20-25 minut do miękkości kaszy. Na koniec dodać resztę soku jabłkowego i wymieszać.
Nałożyć do miseczek, dodać po ok. 1-2 łyżki jogurtu naturalnego na porcję, posypać pokrojonym jabłkiem, skropić sokiem z cytryny, dodać zrumienione orzechy, polać miodem. Można jeszcze posypać cynamonem i rodzynkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation