Kuchnia

DANIA MIĘSNE

Golonka w piwie. Przepis na aromatyczną i smaczną golonkę.

Składniki:

Golonka przednia
Piwo
Liść laurowy- 5 sztuk
Czosnek- 4 duże sztuki
Marchewka- średniej wielkości
Pietruszka średniej wielkości
Seler- niewielki kawałek
Sól, pieprz

Przygotowanie:

Golonkę dokładnie wymyj, osusz i opal na ogniu. Następnie ponacinaj ją delikatnie, natrzyj solą i pieprzem oraz zgniecionym czosnkiem ( 4 duże ząbki czosnku). Tak przygotowaną włóż do naczynia żaroodpornego dodaj 5 listków laurowych i zalej całkowicie piwem.
Odstaw na 2 h do marynowania. Po upływie tego czasu dodaj średniej wielkości marchewkę, pietruszkę i kawałeczek selera.
Piecz najpierw pod przykryciem ok. 1.45 minut przewracając w trakcie. Na koniec aby uzyskać zarumienioną skórkę piecz ok. 15 minut bez przykrycia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation