Kuchnia

Owoce pod kruszonką - CRUMBLE

Rabarbar i gruszki pod kruszonka

Składniki:
*na nadzienie:
- 1 1/2 dojrzałej gruszki,
- 300g rabarbaru,
- 50g (1/4 szkl.) brązowego cukru
- skórka starta z jednej pomarańczy

*na magiczną kruszonkę:
- 100g (3/4 szkl.) pełnoziarnistej mąki,
- 100g zimnego masła + trochę do wysmarowania kokilek,
- 70g (1/3 szkl.) brązowego cukru,
- 25g (2 1/2 łyżki) musli,
- 12g (czubata łyżka) płatków crunch(y)

*lody waniliowe do podania :)

Wykonanie:
1) Zaczynamy od kruszonki: wszystkie składniki kruszonki wymieszać w misce, wcierając palcami zimne masło w resztę składników, do uzyskania grubszych okruchów/grudek. Miskę wstawić do lodówki.
2) Piekarnik nastawić na 180C.
3) Kokilki wysmarować masłem.
4) Rabarbar i gruszki umyć, gruszki obrać ze skórki, wszystko pokroić w kostkę i wrzucić do miski.
5) Pomarańczę umyć i jej skórkę zetrzeć na tarce.
6) W misce wymieszać wszystkie składniki nadzienia (łącznie z cukrem).
7) Rozłożyć równomiernie nadzienie między kokilki.
8) Posypać obficie kruszonką.
9) Piec 40 min, aż kruszonka się ładnie zezłoci.
10) Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 min.
Podawać ciepłe z gałką lodów :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation