Kuchnia

Owoce pod kruszonką - CRUMBLE

crumble z truskawkami i lodem

Crumble to deser pochodzący z Anglii, który składa się z warstwy owoców, przykrytej kruszonką. Najlepiej wykorzystać ten przepis na truskawki w wersji maxi i zrobić crumble w dużej formie do zapiekania, bo rozchodzi się w mgnieniu oka. Ten deser najlepiej smakuje na ciepło, a całość świetnie dopełnia gałka lodów śmietankowych. Do crumble truskawkowego można użyć brzydsze owoce, i tak będziemy je zapiekać. Owoce oczywiście nie mogą być zepsute.



Do przygotowania crumble potrzebne będą składniki, które zawsze są w kuchni - mąka, masło i cukru oraz oczywiście owoców. Truskawki kroimy na ćwiartki lub połówki (zależnie od wielkości owoców), mieszamy z kilkoma łyżkami cukru i układamy je w formie do zapiekania, którą wcześniej smarujemy masłem. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy razem z mąką i cukrem, by powstały grudki ciasta. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy owoce i zapiekamy. Podajemy na ciepło. Cukier można zastąpić cukrem waniliowym, do owoców można dodać też ziarenka wanilii czy migdały w słupkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation