Kuchnia

Babki i Babeczki i Mufinki

Pyszne cytrynowo - makowe muffiny!
#muffiny #deser #słodkie

Składniki:

2 jajka, roztrzepane
80 g drobnego cukru do wypieków
250 ml mleka
100 ml oleju słonecznikowego
300 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
starta skórka z 2 cytryn
50 g ziaren maku
bita śmietana i syrop klonowy do serwowania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem).
Formę do muffinów wykładamy papierkami.
W dużej misce mieszamy dokładnie jaka, olej, cukier i mleko.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodajemy skórkę z cytryny i ziarna maku.
Wszystko razem mieszamy, gotową masę przekładamy łyżką do przygotowanej wcześnie formy.
Pieczemy 25-30 minut, aż muffiny ładnie wyrosną i zbrązowią się.
Serwujemy z bitą śmietaną i odrobiną syropu klonowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation