Kuchnia

Babki i Babeczki i Mufinki

Babeczki kawowe

Składniki:
85 g masła
2 łyżki kawy instant mocnej
85 g drobnego brązowego cukru
1 łyżka płynnego miodu
200 ml wody
225 g mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka sody
3 łyżki mleka
1 duże jajko /rozmącone/

Składniki na krem:
200 g kremowego serka
2 łyżki miękkiego masła
125 g cukru pudru
2 łyżki zaparzonego espresso lub likieru kawowego

Wykonanie:
Kawę, masło, cukier, miód i wodę podgrzać do rozpuszczenia się cukru.
Do przestudzonej masy dodać przesianą mąkę z sodą i pozostałe składniki.
Wymieszać lub zmiksować.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do 3/4 wysokości.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 20-30 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone i przestudzone babeczki udekorować kremem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation