Sport i fitness

never back down!

3 ZDROWE SAŁATKI NA KOLACJĘ KTÓRE UŁATWIAJĄ ODCHUDZANIE - Zdrowa Dieta, Odchudzanie i przepisy kulinarne

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, SZPARAGAMI, JAJKIEM-Smaczna Pyza

2 duże garści młodej sałaty mizuny
8 zielonych szparagów
3-4 małe jajka
100 g tuńczyka w oliwie
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

SOS

4 łyżeczki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
5 łyżeczek oliwy od tuńczyka
1 czubata łyżeczka gruboziarnistej musztardy
troszkę przegotowanej wody
do smaku – sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, skórka otarta z cytryny


WYKONANIE

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać, pokroić na ćwiartki. Sałatę i szparagi opłukać i dokładnie osączyć. Mizunę porwać na mniejsze kawałki a szparagi pokroić – odłamać twarde końce, pędy pokroić w krążki a główki poprzekrawać wzdłuż. Cytrynę wyszorować i sparzyć.

SOS – w miseczce wymieszać jogurt z musztardą, oliwą i sokiem z cytryny. Mieszając dolać nieco ciepłej przegotowanej wody – dzięki temu sos będzie lżejszy i luźniejszy. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną skórki cytrynowej.

Na talerzach rozłożyć porcje sałaty przekładając ją ćwiartkami jajek, kawałkami ryby i szparagami. Całość posypać jeszcze niewielką ilością skórki z cytryny a sos podać oddzielnie – każdy poleje sobie sałatkę sam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation