Kuchnia

kaczka

zacisze kuchenne: Kaczka orientalna z kapustą pak choi

Przy zrobieniu tej kaczki posiłkowałam się przepisem Konrada Birka. Po modyfikacjach oryginału powstało smaczne danie orientalne. Najczęściej do chińszczyzny używałam kurczaka lub wieprzowiny, ale powiem nieskromnie, że kaczuszka wyszła znakomicie:-))

Składniki:

2 piesi z kaczki,
2 kapustki pak choi,
1 marchew,
1 cebula,
1 papryka czerwona,
garść grzybów mun,
kiełki soi,
2 łyżki oleju arachidowego,
2 ząbki czosnku,
1 posiekana papryczka chilli,
posiekana dymka,
sos sojowy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,

marynata:

2 łyżki oliwy,
1 łyżka oleju arachidowego,
pół łyżeczki świeżego imbiru i sambal oelek,
0,5 łyżki miodu,
2 łyżki sosu sojowego.

Przygotowanie:

Wymieszać składniki marynaty i włożyć na 2h piersi z kaczki, ponacinać wcześniej skórę ukośnie. Po tym czasie podsmażyć mięso, bez oleju, z dwóch stron, zaczynając od strony ze skórą. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation