Kuchnia

ciasta

PASIASTE CIASTECZKA - składniki:
120 g cukru pudru
300 g zimnego masła
2 białka
1 łyżeczka pasty waniliowej
450 g mąki
100 g całych migdałów w skórce
ćwierć łyżeczki barwnika czerwonego w proszku
PASIASTE CIASTECZKA - sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie zważyć i podzielić na połowę. Każde ciasto należy zrobić osobno, aby barwnik w proszku lepiej wymieszał się z ciastem. 60g cukru pudru, czerwony barwnik w proszku oraz 225g mąki przesiać do miski. Masło (150g) posiekać i zagnieść z resztą składników. Następnie dodać białko, pastę waniliową, ponownie wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, a kolor ciasta będzie jednolicie czerwony. Z pozostałymi składnikami należy postąpić podobnie, ale już bez barwnika. Gotowe ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 4 godziny. Po schłodzeniu ciasto, rozwałkować na 2 mm i podzielić na paski ok. 5-6 cm. Układać na przemian czerwone i jasne paski jeden na drugim, tworząc jakby sztabę; co 3 warstwy układać na paskach równolegle migdały w odstępach ok. 2-3 cm. Przykryć kolejnym paskiem. Czynności powtarzać do wyczerpania pasków ciasta (paski ciasta układać na folii spożywczej, żeby łatwiej je było ściągać). Powinien wyjść długi, prostokątny sześcian, który należy delikatnie rozwałkować, dosłownie tylko tam i z powrotem, żeby migdały ułożyły się w cieście ja przewałkowałam też bardzo lekko po bokach. Następnie delikatnie zawinąć sześcian w folię i włożyć na 2 h do zamrażalnika, najlepiej tam, gdzie mamy najwyższą temperaturę, jeśli mamy tylko jedną komorę, po godzinie możemy wyciągnąć ciasto. Powinno być wyraźnie zmrożone, ale nie na kamień! Piekarnik rozgrzać do 185°C. Odwinąć do 1/3 ciasto z folii i bardzo ostrym (!) nożem kroić ciasto z węższej strony na plastry ok. 1 cm, (ja kroiłam ciasteczka na zwykłej maszynce do krojenia chleba polecam ten sposób bo bardzo dobrze się kroją). Od razu ułożyć plastry na wyłożoną papierem blachę, piec ok. 12-15 minut, uważając, żeby się nie spiekły, bo nie będzie ładnego efektu. Studzić na kratce. Ciasteczka włożyć do szczelnego pojemnika lub puszki. http://domowe-wypieki.com/pasiaste-ciasteczka-na-walentynki/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation