Kuchnia

Pasty , pasztety

pasztet rybny

Składniki:

* 500 g filetu z łososia *
* 500 g filetu z dorsza bałtyckiego *
* 1 cebula
* 1 mała marchewka
* 1/2 pietruszki
* 2 duże ząbki czosnku
* 3 ugotowane jajka
* 2 surowe jajka
* 50 g stopionego masła
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 kajzerka
* 1/2 szklanki mleka
* 1 łyżeczka gotowej przyprawy do ryby
* 1/2 łyżeczki suszonej szałwi
* 1/2 łyżeczki majeranku
* 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
* sól i pieprz do smaku
* 1 łyżeczka oleju

Umytą rybę układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, polewamy ją sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem, przyprawą do ryb, szałwią i majerankiem. Dookoła ryby układamy ćwiartki cebuli, czosnek oraz plasterki marchewki i pietruszki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok 35 minut po czym odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Wystudzoną rybę i warzywa mielimy razem z ugotowanymi jajkami i namoczoną w mleku kajzerką (nie należy jej zbyt mocno odciskać z mleka). Do masy rybnej dodajemy płyn który pozostał po pieczeniu ryby, surowe jajka, stopione masło i gałkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Keksówkę o wymiarach 12x25 cm wykładamy papierem do pieczenia który lekko natłuszczamy olejem. Przekładamy do niej masę i wyrónujemy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation