Kuchnia

Food&Calories

ciasteczka cranberry noel
składniki na ok. 60 sztuk

szklanka ma 250 ml



225 g masła miękkiego
½ szkl. cukru

2 łyżki mleka

1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego

½ łyżeczki soli
2i ½ szkl. mąki pszennej

¾ szkl. suszonej żurawiny

½ szkl. grubo posiekanych pecanów (albo włoskich)

ok. 100 g wiórków kokosowych



masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę, 
dobrze zmiksować. dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko. 
z ciasta uformować dwa wałki ok. 30 cm długości. posmarować każdy wałek wodą i 
obtoczyć w wiórkach kokosowych. ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie 
je owinąć. chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do 
następnego dnia.


piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4–5 mm, kłaść na papierze 
do pieczenia i piec ok. 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation