Kuchnia

Food&Calories

Rolada bezowa z malinami

Składniki:

- 6 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżka octu winnego
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżeczki cukru pudru
- skórka otarta z połowy cytryny
- 500 g malin


Blachę z piekarnika lekko natłuszczamy po bokach i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i na samym końcu ocet. Gotową masę wykładamy na blachę i rozprowadzamy równomiernie zostawiając odstęp 2 cm z każdej strony, ponieważ beza nam urośnie. Bezę pieczemy 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy kolejne 10 minut. Jeśli beza robi się zarumieniona, można przykryć ją folią aluminiową. Upieczoną bezę wyjmujemy z piekarnika i studzimy 10 minut. W tym czasie ubijamy kremówkę, dodajemy mascarpone, cukier puder i otartą skórkę z cytryny. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na blat wykładamy papier do pieczenia, oprószamy go cukrem pudrem i przekładamy odwróconą bezę. Następnie zdejmujemy z góry delikatnie papier, nakładamy krem, wykładamy maliny i zawijamy bezę. Zawiniętą roladę możemy owinąć papierem do pieczenia i umieszczamy na 2 godziny w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation