Kuchnia

Przepisy

Makowiec z żurawiną

Składniki na kruche ciasto:

300 g mąki pszennej
200 g masła, w temperaturze pokojowej
120 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.

Formę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy). Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor.

Ponadto:

400 g świeżej lub mrożonej żurawiny
4 łyżki cukru
Żurawinę i cukier umieścić w garnuszku. Zagotować, do popękania żurawiny i pogotować przez kilka minut do lekkiego zgęstnienia dżemu. Odstawić.

Masa makowa:

250 g maku
30 g masła, w temperaturze pokojowej
1/4 szklanki miałkiego brązowego cukru
1/2 szklanki płynnego miodu*
100 g suszonej żurawiny
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka zmielonych migdałów
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
2 białka, ubite na sztywną pianę
Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

/Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.

Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.

W misie miksera wymieszać wszystkie składniki masy makowej, pod sam koniec delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.

Tak przygotowaną masę makową wyłożyć na podpieczony wcześniej kruchy spód, wyrównać.

Na masę makową równo wyłożyć konfiturę z żurawiny. Na wierzch żurawiny pokruszyć pozostałe kruche ciasto.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut do zezłocenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

* Miód skrystalizowany wystarczy lekko podgrzać, do rozpuszczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation