Kuchnia

przekąski

Langosz

Choć langosz (węg. lángos) wywodzi się z Węgier, jest również bardzo popularny w kuchni słowackiej. Podaje się go najczęściej z czosnkowym masłem, śmietaną, tartym żółtym serem oraz szynką lub boczkiem.

Langos (placek węgierski)

2-3 sypkie ziemniaki
30 g drożdży
1 łyżka cukru
1,5 szklanki mleka
400 g mąki
4 łyżki oleju
sól
olej do smażenia

Rozetrzeć drożdże z cukrem i częścią ciepłego mleka, by uzyskać gęstość śmietany. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i ciepłe utłuc. Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, olej, sól, ziemniaki i stopniowo dolewać ciepłe mleko, wyrabiając gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać w dłoniach na spory placek i smażyć na gorącym oleju z obu stron. Podawać na gorąco posmarowane gęstą kwaśną śmietaną doprawioną utartym ząbkiem czosnku i solą. Posypywać skwarkami z wędzonki, szynką lub pokruszoną bryndzą, a wierzch przyprawić papryką w proszku, koperkiem, posiekaną słodką cebulą i pieprzem.

Autor: Agnieszka Kręglicka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation