Kuchnia

ciasta

Sernik Oreo na zimno z bananami i galaretką

tortownica o śr. 24cm

Masa serowa:

750 białego półtłustego sera,
1/2 laski wanilii,
1/3 szklanki cukru pudru,
150g ciastek Oreo z kremem,
250g serka mascarpone,
czubata łyżka żelatyny.

Ser zmielić, dodać serek mascarpone, nasiona wanilii i cukier puder. Zmiksować na gładką, jednolitą masę.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, przestudzić, po czym dodać do masy serowej. Krótko zmiksować. Dodać pokruszone (ale nie za drobno!) ciastka, delikatnie wymieszać łyżką.

Dodatkowo:

około 15 okrągłych biszkoptów,
2 duże banany,
galaretka pomarańczowa.

Na dnie tortownicy o śr. 24cm rozłożyć biszkopty, jeden obok drugiego. Wylać masę serową. Wstawić na godzinę do lodówki.
Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki, rozłożyć je na wierzchu ciasta. Galaretkę zalać 400ml wrzątku, ostudzić i tężejącą wylać na banany.
Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation