Kuchnia

SLODKOSCI

Jak zrobić lukier?
Składniki:

1 białko
ok. 1,5 szklanki cukru pudru
ew. trochę wody mineralnej
Sposób przygotowania:

Białko ubij delikatnie mikserem (dosłownie 30 sekund), czyli tylko tak, aby się lekko spieniło .
Cukier puder przesiej i ucieraj razem z białkiem. Ucieraj, nie ubijaj (czyli wykorzystaj do tego końcówkę „haki” w mikserze lub mieszadło, jeśli używasz miksera planetarnego) przez ok. 15-20 minut. Lukier powinien być gładki (między palcami ma być niewyczuwalny cukier puder) i lśniący.
Kiedy lukier jest gotowy?

Gdy jest biały i gęsty, jak gęsta śmietana. Jeśli lukier jest za rzadki, dosyp cukier puder i ponownie utrzyj. Jeśli lukier jest za gęsty, dodaj trochę wody. Uwaga: trochę, czyli dosłownie 1/4 nakrętki po wodzie. Woda bardzo rozrzedza lukier, więc należy zachować ostrożność ;) Lukier powinien powoli skapywać z łyżeczki a ślad nie powinien szybko zanikać.
Jak przechowywać lukier?

Niewykorzystany lukier trzymajcie w lodówce, przykryty folią spożywczą (aby nie wysechł).

Co jest potrzebne do lukrowania?

papier do pieczenia
klipsy do woreczków lub gumki recepturki
pipeta (zakraplacz)
łyżeczka
patyczki drewniane (np. do szaszłyków)
Za pomocą czego lukrować pierniki?

Za pomocą papierowego rożka. Wystarczy przygotować kwadraty z papieru do pieczenia. Preferuję nieduże (o boku ok. 15-20 cm), aby lukier nie zdążył wyschnąć. Wystarczy odpowiednio zagiąć kwadrat, aby powstał rożek. Pilnujcie, aby wierzchołek był ściśnięty i nie powstał wieli otwór, wystarczy kręcić papierem, aby uzyskać ostry czubek. Przyznam się Wam, że tej czynności, jako jedynej, nie lubię w lukrowaniu ;)

Jeśli nie macie wprawy, możecie na koniec skleić taśmą rożek lub zszyć zszywaczem. Za pomocą łyżeczki napełnij papierowy rożek lukrem mniej więcej do połowy (maks 2/3) i zepnij rożek (lub zwiąż gumką), aby lukier nie wydostawał się górą podczas lukrowania :)
Jak zrobić cienkie dekoracje, np. obramowania?

Potrzebny jest gęsty (czyli bazowy) lukier i b. mały otwór w papierowym rożku.Sprawdźcie, czy lukier jest dobrze ułożony, tj.nie ma wolnych przestrzeni w rożku.
Nie dotykajcie tytką pierniczków. Trzymajcie nieco (kilka mm) nad pierniczkiem i rysujcie dowolny wzór, lukier będzie podążać za Waszą ręką.
Jak pomalować całego pierniczka lukrem?

Do wypełniania i zamalowywania potrzebny jest nieco rzadszy lukier. Do małej miseczki bądź filiżanki nałóżcie trochę bazowego lukru i zakraplaczem dodajcie nieco wody. Wymieszajcie łyżeczką. Lukier powinien się dać łatwo rozsmarować.
Aby wypełnić kształty użyjcie drewnianego patyczka (np. do szaszłyków), rozprowadzając równomiernie lukier.
Białe pierniczki to świetna baza do dalszej dekoracji. ślicznie wyglądają na białym tle białe kropeczki, kreseczki czy dowolne dekoracje. Warunek jest jeden: pierwsza warstwa musi bardzo dobrze wyschnąć.
Jak zrobić białe pierniczki z obramowaniem?

Są dwa sposoby: albo najpierw gęstym lukrem robimy kontur, a potem rzadszym lukrem wypełniamy środek (tę metodę preferuję), albo zamalowujemy całość, pozostawiamy do wyschnięcia i dopiero robimy kontur – wówczas jest on wyraźniejszy.
Czym i jak dekorować?

jeśli nie macie wprawy, ładnie wyglądają pierniczki z grubszym konturem z lukru.Na ten lukier możecie przykleić perełki, posypki, czy nawet kolorowy cukier. Jeśli to zastygnie, środek wypełnijcie białym lukrem – wyjdą Wam bardzo elegancie pierniczki, jeśli do konturów użyjecie białych lub złotych maczków. Zobaczcie, jak samemu zrobić kolorowy cukier
podobnie możemy zrobić na białych pierniczkach (np. choinka), wystarczy poczekać aż podkładowy lukier zastygnie, aby później zrobić lukrem dowolny kształt (np. łańcuch na choince, szalik bałwana czy płozy na koniku na biegunach), na który możecie przykleić ulubione posypki.
możecie użyć kolorowych lukrów. Wystarczy że zrobicie na przemian poziome paski (np. biały i czerwony lukier) i wykałaczką przejedziecie pionowo, zrobią się ładne kształty
Jakie barwniki spożywcze są najlepsze?

Unikajcie w płynie, po rozrzedzają lukier i masy. Najlepiej sprawdzają się barwniki w żelu (np. amerykańskiej marki Wilton) lub w proszku. Zarówno jednego i i drugiego barwnika daje się ociupinkę, dosłownie na wykałaczce.

Uwaga: do zabawy barwnikami ubierzcie lepiej rękawiczki :) żeby nie było, że nie ostrzegałam Was – nie przyjmuję reklamacji, jeśli barwniki dostaną się za paznokcie ;)

Gdzie kupić barwniki spożywcze i posypki?

barwniki Wiltona kupicie bez problemu w internecie (allegro, aledobre.pl, tortownia.pl), a także w sklepach stacjonarnych w Kuchniach świata
barwniki w proszku kupicie za grosze na allegro, we Wrocławiu można je kupić na Hali Targowej oraz w Hali Tęcza (na ul. Szybowcowej)
w tych samych miejscach dostępne są wszelkie posypki. Przed świętami można też je kupić w delikatesach, hipermarketach a także ciekawe pojawiły się w Lidlu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation