Kuchnia

przepisy

sernik czekoladowo-orzechowyna spód:

300 g ciasteczek digestive bez czekolady
75 g masła
na masę:

720 g twarogu wiaderkowego
3 jajka
1 łyżeczka wanilii
1 szklanka cukru
200 g czekolady (dałam 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
na polewę:

2 duże czubate łyżki masła orzechowego
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki śmietanki 36%
kilka kostek gorzkiej czekolady do dekoracji
Wykonanie:

spód: Ciasteczka kruszymy, mieszamy z roztopionym masłem i wciskamy na dno tortownicy (24 cm). Podpiekamy przez ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy.

masa: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy. Miksujemy ser z cukrem i wanilią, a następnie pojedynczo dodajemy jajka i mieszamy po każdym dodaniu do połączenia. Na końcu dodajemy roztopioną czekoladę, dobrze mieszamy i wylewamy na spód z ciasteczek. Pieczemy ok. 45 minut w 180°C. Studzimy przez kilka minut, usuwamy brzegi formy i studzimy kolejne 45 minut.

polewa: Masło orzechowe, cukier i śmietankę miksujemy do uzyskania gładkiej masy i wylewamy na ostudzony sernik. Na wierzch ścieramy na łezkach czekoladę. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation