Kuchnia

przepisy

Brownie z cukinii

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje

10
kawałków
SKŁADNIKI
Ciasto
1,5 cukinii (średniej wielkości. Po starciu cukinii na tarce zajmowała ona ok. 1,5 szklanki)
7 łyżek masła (najlepiej klarowane; ma być można spróbować z olejem kokosowym)
1 jajko
0,5 szklanki erytrolu lub innego zdrowego słodzika* (ja użyłam erytrolu i 1 łyżki cukru)
0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka aromatu z wanilii
0,3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 paski czekolady gorzkiej (przynajmniej 70 % kakao)
Polewa
reszta tabliczki czekolady gorzkiej (przynajmniej 70 % kakao)
brownie z cukinii
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Obieramy cukinię i ścieramy na najmniejszych oczkach do dużej miski. Dodajemy roztopione masło, jajko, słodzidło, aromat wanilii i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję - jak standardowe ciasto czekoladowe. Jeżeli jest za suche, można dodać trochę wody.
Blaszkę prostokątną (tą mniejszą, która ma rozmiar ok. połowy dużej blachy) pokrywamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy patyczkiem - ma być suchy.
Polewa: Gdy ciasto wystygnie, zabieramy się do robienia polewy. Nastawiamy garnek z wodą. Gdy woda zacznie się gotować, kładziemy na nią miseczkę (ja mam taką lekką, metalową) i wrzucamy tam czekoladę, pokruszoną już na kostki. Gotująca się woda wytworzy ciepło na miseczce i ładnie roztopi nam czekoladę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę wody. Rozsmarowujemy po cieście.
INNE INFORMACJE
Wartość kaloryczna całej blachy to ok. 1850 kcal.
Węglowodany: 228,7 g Białko: 45 g Tłuszcz: 130 g.

Jedna blacha to przynajmniej 10 kawałków. 1 kawałek to ok. 185 kcal, Węglowodany: 22,8 g Białko: 4,5 g Tłuszcz: 13 g.
Dla porównania, jeden kawałek standardowego brownie to 300-500 kcal.

*. Pamiętaj, że każde zdrowe słodzidło ma inne natężenie słodkości, niektóre są słodsze od cukru, inne są mniej słodkie - to trzeba uwzględnić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation