Kuchnia

X-mas

Szwedzkie kardamonowe ciasto z jabłkami: Äppelkaka | White Plate
Äppelkaka - szwedzkie kardamonowe ciasto z jabłkami

To wilgotne, miękkie ciasto, dosyć ciężkie i maślane. Warstwy ciasta przekłada się plastrami jabłek i piecze dosyć długo w formie okrągłej lub prodiżu. Warto użyć formy z kominkiem, dzięki temu po upieczeniu ciasto lepiej się kroi. Warto pozwolić mu ostygnąć w formie i najlepiej jeść je następnego dnia. Ja uwielbiam je wówczas lekko podgrzać w piekarniku i jeść z lodami waniliowymi.

Składniki

4-5 jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
1 łyżeczka mielonego kardamonu (ja zawsze używam całych owoców zielonego kardamonu, które obieram i nasiona tłukę w moździerzu)
2 jajka
120 ml mleka
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
180 g cukru pudru
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej lub nasionka wyskrobane z laski wanilii
do posypania wierzchu ciasta: łyżka cukru trzcinowego


Przepis

Jabłka połączyć z kardamonem i odstawić.
Masło stopić w garnuszku, połączyć z cukrem pudrem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie przesiać.
Jajka rozbełtać z mlekiem.
Do dużej miski wlać masło z cukrem (ostudzone), połączyć z jajkami i stopniowo wsypać mąkę. Mieszać łyżką (nie mikserem), aż masa będzie gładka i bez grudek.
Formę o średnicy ok. 24 cm (lub większą, ale wtedy z kominkiem) posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką.
Jabłka podzielić na 3 części.
Pierwszą część jabłek równomiernie rozłożyć na dnie formy.
Wlać 1/3 masy, ułożyć na niej kolejną warstwę jabłek, później znowu masa, potem znowu jabłka i na końcu ponownie masa (warstewki mają być bardzo cienkie). Wierzch posypać cukrem.
Piekarnik nagrzać do 180 st C i piec ciasto ok. godziny (pieczenie w piekarniku trwa ok. 70 minut). Ciasto należy sprawdzić drewnianym patyczkiem, ale trzeba pamiętać, że jest ono dosyć wilgotne w środku.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation