Kuchnia

Jedzonko

Składniki na spód:

90 g wafelków z orzechami laskowymi
Wafelki pokruszyć. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na spód wysypać pokruszone wafelki, równo je rozprowadzić.

Składniki na masę serową:

125 g serka mascarpone
250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
80 g deserowej czekolady, roztopionej
400 g nutelli
200 ml śmietany kremówki 36% (lub double cream 48-50%), schłodzonej
Wszystkie składniki oprócz śmietany kremówki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić serek mascarpone i twaróg. Utrzeć do dokładnego połączenia się składników. Dodać nutellę, roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia (bez ubijania, mieszadło miksujące). W osobnym naczyniu ubić schłodzoną kremówkę i dodać w 3 turach do masy z nutellą, delikatnie mieszając do połączenia i zlikwidowania smug bitej śmietany. Nadzienie przełożyć na spód wafelkowy, wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce (10 - 12 godzin).

Polewa czekoladowa:

80 g deserowej czekolady, posiekanej
60 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego stężenia sosu.

Ponadto:

8 pralinek Rocher
posiekane i podpieczone orzechy laskowe, do posypania
Schłodzony sernik przełożyć na paterę i polać gęstniejącym sosem. Ozdobić posiekanymi orzechami laskowymi i pralinkami. Schłodzić.

Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation