Kuchnia

Jedzonko

Deser malinowo-jogurtowy z białą czekoladą
Składniki na 2 porcje:

200 g jogurtu greckiego

tabliczka białej czekolady

100 g malin na puree

50 g malin do podania w całości

150 ml śmietanki kremówki 30 %

1 łyżeczka cukru

2 łyżki draży śmietankowych



Odłożyć jeden pasek czekolady, resztę połamać i roztopić nad parą wodną- tzn. umieścić ją w misce, miskę położyć na małym garnku z gotującą się wodą. Miska nie powinna dotykać wody, a czekolada ma się roztopić pod wpływem gorącej pary.

Gdy czekolada wyraźnie zmięknie wymieszać ją rózgą kuchenną, aż stanie się płynna (gdyby zdarzyło się, że czekolada się zważy wystarczy dodać do niej łyżeczkę mleka i dokładnie wymieszać). Przestudzić i zmiksować z jogurtem greckim.

Maliny rozgnieść w miseczce, następnie dodać je go kremu jogurtowego i delikatnie wymieszać. Nałożyć do szklanek.

Śmietankę ubić, pod koniec dodając łyżeczkę cukru pudru.

Pozostały pasek czekolady pokroić na cieniutkie słupki.

Na kremie jogurtowym ułożyć kilka świeżych malin, następnie draże, bitą śmietanę i posiekaną czekoladę, na wierzchu jeszcze kilka malin. Gotowe :
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation