TERRINA MALINOWO JOGURTOWA
Składniki na warstwy malinowe:
* około 700 g malin (300+400 g)
* 3 galaretki malinowe (2x 1,5 paczki)
Składniki na masę jogurtową:
* 600 g jogurtu greckiego
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 pełne łyżeczki żelatyny
* 1/3 szklanki wrzątku
Etap I
Foremkę o wymiarach 13x27 cm (wymiary podstawy, foremka rozszerza się ku górze) delikatnie nacieramy olejem i wykładamy spód i boki folią spożywczą - tą cienką, przezroczystą. Bardzo ważne jest, by użyć do tego jednego kawałka folii, by galaretka nie wypłynęła bokami.
1,5 paczki galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i intensywnie mieszamy do czasu, aż całkiem się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając, by na dnie nie osadziła się żelatyna. Na dno formy wsypujemy ok 300 g malin i zalewamy je galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Etap II
Jogurt miksujemy z cukrem i żelatyną rozpuszczoną we wrzątku. Tak przygotowaną masę wylewamy na zastygniętą galaretkę malinową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Etap III
Na zastygniętą masę jogurtową wysypujemy pozostałe maliny (400 g - jest ich więcej niż w etapie I, ponieważ foremka rozszerza się ku górze) i zalewamy przestudzoną galaretką (ponownie z 1,5 paczki) rozpuszczoną w 450 - 470 ml wody (odrobinę więcej niż w etapie I również ze względu na foremkę). Wstawiamy do całkowitego zastygnięcia do lodówki, najlepiej pozostawiając ją tam na noc.
Na drugi dzień foremkę odwracamy nad płaskim talerzem i wykładamy terrinę (góra staje się dołem) i zdejmujemy delikatnie folię. Deser bez problemu powinien dać się kroić.
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/09/Terrina-malinowo-jogurtowa.html