Kuchnia

Ciasta i ciasteczka

Feeria Smaków

Karmelowo Orzechowe Drożdżówki do Odrywania
Puszyste, słodkie bułeczki pod karmelowym sosem z dodatkiem orzechów. Pyszne i to zarówno pierwszego, jak następnego dnia. Przyznam, że nie należą do najłatwiejszych. Jeśli nie ma się doświadczenia z przygotowywaniem karmelu czy ciastem drożdżowym - raczej nie polecam. Sama musiałam się sporo nagimnastykować żeby osiągnąć pożądany efekt (czyli ze zdjęcia w najnowszym numerze miesięcznika Apetyt). Jednak, jak to często bywa - smak rekompensuje wszelkie niedogodności.
karmelowe drożdżówki do odrywania
Składniki:

Ciasto

125 ml mleka
opakowanie suchych drożdży
55 g cukru
4 łyżki roztopionego - schłodzonego masła
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko
340 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sos

1 kubek orzechów włoskich lub pekan
125 g masła
225 g cukru trzcinowego
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżki rumu
szczypta soli

Dodatkowo

60 g masła
110 g cukru kryształu

Wykonanie

Zwykle poleciłabym zrobienie ciasta w maszynie do pieczenia chleba… jednak nie tym razem.

W dużej misce wymieszać mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Żółtko zmiksować z roztopionym masłem i ekstraktem waniliowym. Mleko podgrzać by było ciepłe lecz nie gorące. Przygotować pół szklanki ciepłej wody.

Na blat wysypać mąkę z dodatkami i zrobić w niej dołek. W niego wlać mleko i masło z żółtkiem. Wyrobić ciasto około 10 minut w międzyczasie dodając wodę (nie całą a jedynie tyle by powstało lekko luźne, delikatne ciasto... jednak nie lejące). Umieścić w natłuszczonej misce nakrytej ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.

Orzechy posiekać, uprażyć w piekarniku (8 minut w 180oC) lub na suchej patelni. Wystudzić.

Składniki sosu: masło, cukier, śmietankę zagotować w rondlu o grubym dnie. Gotować na średnim ogniu około 4 minut (masa będzie się burzyć) powinna lekko zgęstnieć i nabrać złotej barwy. Następnie dodać rum, ocet, wanilię i sól. Odlać około 2/3 do kubka. Do rondla wsypać orzechy, obtoczyć w karmelu.

Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm (koniecznie szczelną). Na jej dno wylać orzechy w karmelu. Wstawić na 15 minut do zamrażalnika.

Dodatkowe masło roztopić. Biały cukier wsypać do miseczki.

Wyrośnięte ciasto odgazować (uderzając pięścią). Oprószonymi mąką dłońmi odrywać z niego niewielkie kawałki. Formować w kulki. Każdą z nich zanurzyć w maśle a następnie w cukrze. Po czym ułożyć w tortownicy z orzechami. Pozostawić do napuszenia (około 30 minut).

Piekarnik nagrzać do temperatury 175oC. Piec bułeczki 55 minut (jeśli nie mamy pewności czy tortownica jest szczelna proponuję umieścić ją w drugiej… o większej średnicy.

Po ostudzeniu przełożyć na talerz i polać pozostałym sosem lub podać go w sosjerce... albo to i to :)

karmelowo orzechowe

karmelowo orzechowe

karmelowo orzechowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation