Kuchnia

Ciasta i ciasteczka

Bułka drożdżowa z Nutellą

SKŁADNIKI
7g. suszonych drożdży
0,5 szklanki ciepłej wody
0,5 szklanki mleka
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1/2 szklanki Nutelli
mąka kukurydziana do posypania tortownicy
1 jajko roztrzepane z wodą,do posmarowania chleba

W małej misce rozpuścić drożdże w 0,5 szklanki mleka. Odstawić na 10 minut.

Tymczasem połączyć mąkę, sól i cukier w ​​misce . Dodać drożdże i wodę, wymieszać za pomocą robota kuchennego na niskich obrotach. Następnie na średniej mocy wyrabiać ciasto przez ok 7 min.

Umieścić ciasto w lekko naoliwionej misce. Przykryć miskę luźno ściereczką, a następnie wstawić do ciepłęgo miejsca. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi swoją objętość - około godziny.

Na lekko posypanej mąką kukurydzianej powierzchni, rozwałkuj ciasto na prostokąt ok 30x38 cm. Rozsmaruj Nutellę, równomierną warstwą na powierzchni, pozostawiając na obrzeżach po ok 1 cm ciasta. (warto ogrzać Nutellę w kuchence mikrofalowej na około 30 sekund. To sprawia, że ​​rozsmarowywanie robi się o wiele łatwiejsze.) Zawinąć roladę a następnie przekroić ciasto na środku nożem, pozostawiając jeden koniec nienaruszony i zapleć- PATRZ ZDJĘCIA. Przykryć ciasto luźno ściereczką i odstawić na 20 minut.

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Posmarować roztrzepanym z wodą jajkiem. Piec chleb przez 20 minut. Podnieść temperaturę do 200 ° C i piec, aż lekko zarumieni się na wierzchu, około 5-7 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przed podaniem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation