Kuchnia

Ciasta i ciasteczka

Makowiec na kruchym cieście

Idealny pomysł na ciasto, to makowiec na kruchym cieście. Można skorzystać z gotowej masy makowej lub samodzielnie przygotować masę makową, nie ma problemu, też wyjdzie Ci z nią pyszny makowiec na kruchym cieście.

A oto lista składników na ciasto:
• 2 i ½ szklanki mąki pszennej
• Kostka masła lub margaryny
• 150 g cukru pudru
• 1 jajko
• 2 żółtka
• 1 proszek do pieczenia
• 1 cukier waniliowy

Składniki na masę makową:
• 1 opakowanie gotowej masy makowej
• 3 jajka
• 3 łyżki cukru pudru
• 100 g rodzynek
• 100 g orzechów włoskich
• Do posmarowania wierzchu ciasta – mieszanka z 1 żółtka i 1 łyżki wody
Makowiec na kruchym cieście zaczynamy od zrobienia ciasta na spód. Łączymy mąkę, pokrojone na kawałki masło, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, z także jajko i żółtko. Szybko zagniatamy ciasto, a gdy jest gotowe, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
Do upieczenia makowca będzie nam potrzebna blacha o wymiarach 30 x 25 cm. Wylepiamy ją ¾ ciasta, nakłuwamy widelcem. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i wstawiamy ciasto na najniższy poziom, na około 30-35 minut. Pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.
Masę makową łączymy z jajkami, cukrem i bakaliami. Mieszamy mikserem. Rozkładamy równomiernie na ciasto. Z reszty ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na wierzchu makowca na kruchym cieście. Smarujemy żółtkiem z wodą, pieczemy przez 40 minut w temp. 180 stopni. Wystudzony makowiec na kruchym cieście możemy polukrować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation