Kuchnia

Przepisy

Kurczak w pomidorach z chorizo

Składniki na cztery porcje:
2 piersi kurczaka (około 600 g)
75 g pikantnej kiełbasy chorizo
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów (400 g)
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy
chili w proszku lub płatkach (ilość uzależniona od własnych preferencji)
sól morska
pieprz
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
dymka do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

Chorizo pokrój w kostkę. Rozgrzej głęboką patelnię lub rondel. Wlej oliwę i podsmaż chorizo aż wytopi się z niego zawarty tłuszcz.
Łyżką cedzakową zdejmij kawałki kiełbasy i przełóż na talerzyk.
Piersi kurczaka pokrój ukośnie na plastry. Lekko rozbij dłonią i dopraw solą i pieprzem. Ułóż na rozgrzanym tłuszczu z chorizo i podsmaż z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni.
Cebulę pokrój w piórka, dodaj do garnka i zeszklij.
Posiekaj czosnek i chwilę podsmaż, uważając, by nie przypalić czosnku.
Dodaj pokrojone pomidory bez skórki oraz koncentrat pomidorowy i doprowadź całość do wrzenia.
Dodaj mięso i kiełbasę.
Podlej 1 szklanką bulionu lub wody i podduś przez około 10-15 minut.
Dopraw całość do smaku solą i pieprzem, a w razie gdyby sos był zbyt kwaśny, cukrem.
Gotowe danie przełóż na półmisek i posyp posiekaną dymką (sprawdzi się też kolendra).
Podawaj z ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation