Kuchnia

TORT

Zimowy tort kokosowy.

Skład:

ciasto na 1 biszkopt: 3 jajka

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 szklanka mąki tortowej

3 łyżki masła

szczypta soli

krem do przekładania biszkoptów: 1 serek mascarpone (250 g)

1 tabliczka białej czekolady

garść mrożonych malin

krem na wierzch biszkoptów: 1 serek mascarpone (250 g)

śmietanka kremówka 36% (250 g)

2 łyżki cukru pudru

garść wiórków kokosowych

do nasączenia biszkoptów: 2-3 łyżki spirytusu + 2 łyżki wody + 2 łyżki soku z cytryny

(Przepis na biszkopt z receptury Julii Child, Francuski Szef Kuchni, Julia Child, Wydawnictwo Literackie 2013)

A oto jak to zrobić:

1. Aby przygotować biszkopt żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, bladożółtą masę. Na końcu dodajemy esencję waniliową. W oddzielnej misce ubijamy białka, a gdy się spienią dodajemy szczyptę soli i kontynuujemy ubijanie, aż powstanie zbita piana. Ostrożnie dodajemy połowę ubitej piany do ubitych żółtek. Mieszamy szybko i dodajemy przesianą mąkę. Następnie dodajemy resztę piany z białek. Gdy powstanie jednolita masa, dodajemy roztopione masło. Mieszamy krótko, tak by piana nie opadła. Masę przekładamy do przygotowanej tortownicy, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 25 minut. Wg Julii Child, biszkopt powinien być gotowy, kiedy urośnie, zarumieni się i zacznie lekko odstawać od obrzeża tortownicy. Tortownice z biszkoptem wyjmujemy i odstawiamy na kratę do ostygnięcia.

2. Aby przygotować krem do przekładania biszkoptów rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy masa ostygnie, łączymy ją z serkiem mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy rozmrożone maliny i mieszamy.

3. Aby przygotować krem na wierzch biszkoptów ubijamy schłodzoną śmietanką, a w oddzielnym naczyniu na małych obrotach serek mascarpone z cukrem. Na końcu ostrożnie łączymy bitą śmietanę z serkiem mascarpone. Gdy biszkopt ostygnie, przecinamy go wpół. Warstwy skrapiamy mieszanką ze spirytusu i rozkładamy warstwę kremu z malin. Następnie kładziemy następny biszkopt (w zależności od ilości biszkoptów). Na końcu dekorujemy wierzch tortu kremem z mascarpone i bitej śmietany. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.

Komentarz: Do upieczenia tego tortu, potrzebowałam 2 biszkoptów, zatem podwoiłam składniki. Możemy również upiec tort z jednego biszkoptu, ale będzie on nieco mniejszy (ok. 4 cm wysokości). Szerokość tortownicy na zdjęciu to 18 cm. Do nasączenia biszkoptu proponuję użyć likier kokosowy (opcjonalnie rum). Aby uniknąć zakalca, pamiętajmy żeby wszystkie składniki na biszkopt miały temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation