Kuchnia

Ciasta

Piernik staropolski - ciemny
Składniki na formę 28cm x 35cm:

400 g mąki pszennej chlebowej typ 720
150 g mąki żytniej razowej typ 1850
250 g miodu naturalnego gryczanego
½ szklanki cukru
100 g gorzkiej czekolady
150 g smalcu lub masła
¾ szklanki maślanki
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
½ łyżeczki soli
3 przyprawy do piernika
3 płaskie łyżki kawy zbożowej (np. Inki)
3 płaskie łyżki ciemnego kakao
Dodatkowo:

powidła śliwkowe

Wykonanie:

W garnku o grubym dnie rozpuścić miód, cukier, masło lub smalec (ja użyłam smalcu), czekoladę, ogrzewać do połączenia się składników, nie gotować. Przestudzić, dodać kawę zbożową, kakao, przyprawy, sól, wymieszać. Maślankę przelać do większego naczynia, miski, dodać sodę i dokładnie rozmieszać. Wlać do ciasta, dodać jajka, wsypać przesianą mąkę i bardzo dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w chłodzie na dobę.

Piekarnik nagrzać do 180°C.

Przygotowane ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na cienki placek ok. 0.5 cm, gęsto ponakłuwać widelcem. Piec placki ok. 15 minut. Wystudzone przełożyć gorącymi powidłami śliwkowymi, obciążyć deseczką na kolejną dobę.

Smacznego;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation