Kuchnia

Ciasta

„Samoa” sernik z kajmakiem, wiórkami kokosowymi na spodzie oreo – przepis ilovebake.pl

„SAMOA” SERNIK NA CIASTKACH OREO Z MASĄ KAJMAKOWĄ I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

750 g twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka jogurtu greckiego
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
SKŁADNIKI NA SPÓD:

24 ciastka oreo, małe
2 łyżki masła, roztopionego
DODATKOWO:

1 puszka masy kajmakowej (ok. 250 g)
1 szklanka wiórków kokosowych, podprażonych
30 g czekolady gorzkiej
Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Tortownicę wcześniej dokładnie zabezpieczamy np. folią aluminiową ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

Zmielony twaróg przekładamy do miseczki i chwile miksujemy, następnie dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Cały czas miksując na średnich obrotach dodajemy po łyżce jogurt oraz ekstrakt. Na koniec zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy jajka, po każdym dodaniu dokładnie miksujemy.

Ciastka oreo mielimy w malakserze lub wkładamy do mocnego woreczka foliowego i rozdrabniamy wałkiem. Łączymy z roztopionym masłem i równomiernie przekładamy na spód tortownicy o śr. 24 cm. Tortownicy użyłam silikonowej ze szklanym dnem (zwykła formę wyłóż papierem do pieczenia). Spód z ciastek lekko dociskamy dłonią. Wylewamy masę serową. Formę zabezpieczoną wkładamy do większego naczynia i napełniamy gorącą wodą prawie do połowy formy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 C. Pieczemy przez około 1,5 godz. Po upieczeniu brzegi powinny być lekko zarumienione i odstawać od formy. Po upieczeniu nie wyciągamy sernika. Zostawiamy go na godzinę i dopiero po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce lub wkładamy na całą noc.

Masę kajmakową podgrzewamy, połowę wykładamy na wierzch sernika. Kolejną część łączymy z wiórkami kokosowymi i dajemy na wierzch sernika. Gorzką czekoladę wkładamy do mocnego woreczka foliowego, wkładamy do gorącej wody na 10 min. Po tym czasie ścinamy lekko róg woreczka i wylewamy pasami czekoladę. Robimy to przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation