Kuchnia

..ŁASUCHOWO..

Klopsiki w sosie grzybowym


Składniki

50 dag mielonego mięsa
1 kajzerka
pół szklanki mleka
4 łyżki startego żółtego sera typu parmezan
2 - 3 łyżki mąki
3 - 4 łyżki oliwy
zioła prowansalskie
sól, pieprz
1 cebula
30 dag prawdziwków
1 szklanka bulionu warzywnego
pół szklanki śmietanki 12%
1 łyżka mąki ,
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
koperek

3-4 os. 60 min średnie przystępne
Przygotowanie

Przygotuj sos: grzyby oczyścić, pokrój na kawałki. Cebulę i czosnak obierz, posiekaj zeszklij, na oliwie. Dodaj grzyby i smaż razem, aż puszczą sok. Wlej bulion. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku. Duś pod przykryciem 30 minut, często mieszając i dolewając w miarę potrzeby wodę. 2.Mięso wymieszaj z uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, jajkiem oraz serem. Masę przypraw ziołami, solą oraz pieprzem. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki obtoczaj w mące. Smaż na rozgrzanej oliwie na rumiano. Włóż do grzybowego sosu i duś razem pod przykryciem około 15 minut. Dolej śmietanę wymieszaną z mąką, zagotuj. Posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z surówką z kiszonej kapusty.

http://smaker.pl/przepis-klopsiki-w-sosie-grzybowym,8697,smacznego.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation