Kuchnia

Garnkowe inspiracje

Klops w sosie własnym


Składniki

400 g łopatki wieprzowej
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 cebula
1/2 szklanki otrąb owsianych
5 łyżek mąki
olej rzepakowy do smażenia
sól, pieprz
Sos:
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
600 ml gorącej wody
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka mąki skrobi ziemniaczanej
sól, pieprz

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Przygotowanie

Mięso przepuszczamy przez maszynkę, dolewamy zimną wodę (50 ml), dokładnie wyrabiamy.

Do mięsa dodajemy musztardę sarepską, posiekaną cebulę, otręby, składniki dokładnie łączymy doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Z mięsa formujemy klopsy, obtaczamy w mące i smażymy na złoto z każdej strony.

W rondelku na oleju podsmażamy na złoto cebulę, następnie dodajemy posiekany czosnek, smażymy 30 sekund i zalewamy gorącą wodą.

Wkładamy podsmażone klopsy, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i dusimy na wolnym ogniu przez 45 min ( co jakiś czas obracamy ).

Sos doprawiamy solą i pieprzem. Zagęszczamy skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie.


http://smaker.pl/przepis-klops-w-sosie-wlasnym,116523,gregorhspeed.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation