Kuchnia

Garnkowe inspiracje

MISSISSIPPI MUD CAKE.

Składniki na ciasto (na formę 22 cm):

250 g masła
250 g gorzkiej czekolady (według mnie wystarczy 200 g)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
180 ml wody
300 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g kakao
250 g cukru (bądź mniej wedle uznania)
4 jajka
120 ml maślanki (lub kefiru, jogurtu naturalnego)
2 łyżki oleju

Składniki na polewę:

100 g gorzkiej czekolady
60 g śmietany kremówki

Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy połamaną w kostki czekoladę, masło i kawę. Całość roztapiamy na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao. Dodajemy cukier i całość mieszamy. Następnie wlewamy jajka roztrzepane z maślanką i olejem i całość stopniowo wyrabiamy łyżką. Na koniec dodajemy wcześniej ostudzoną masę z czekoladą i mieszamy. Ciasto pieczemy przez ok. 50-60 minut w temp. 160 stopni (należy sprawdzać stan ciasta patyczkiem - powinien być delikatnie wilgotny), a następnie studzimy.

Składniki na polewę umieszczamy w metalowej miseczce i roztapiamy nad kąpielą wodną. Polewamy ciasto. Gotowe! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation