Kuchnia

dlaczego brzuch rośnie :P

Suflet lekki jak puch - styl.pl
Składniki
25 dag ciemnej gorzkiej czekolady
250 ml śmietanki kremówki 30 proc.
15 dag cukru pudru
5 jaj
2 łyżki kakao
5 dag masła
Przygotowanie:
Śmietanę wcześniej schładzaj w lodówce co najmniej godzinę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wkładając garnuszek z połamaną czekoladą w nieco większy rondel z gorącą wodą i ustaw na małym ogniu.
Jajka umyj i rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z łyżką cukru pudru aż powstanie biała pulchna masa.
Schłodzone białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj resztę cukru pudru i ubijaj dalej, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Sprawdź, czy jest dobrze ubita, przechylając naczynie z pianą aż do odwrócenia go do góry dnem. Dobrze ubita piana utrzyma się nawet po odwróceniu naczynia.
Z lodówki wyjmij śmietankę i ubij ją na sztywno mikserem na wysokich obrotach.
Żółtka połącz z ciepłą (ale nie gorącą) czekoladą i stopniowo dodawaj ubitą pianę z białek oraz bitą śmietanę. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, najlepiej drewnianą łyżką.
Foremki wysmaruj masłem i wypełnij masą czekoladową do 2/3 wysokości. Ustaw je na blasze, a blachę umieść w nagrzanym piekarniku. Piecz 15-20 min w 200° C. Podawaj po wyjęciu z piekarnika posypane kakao i udekorowane świeżą miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation