Kuchnia

przepisy

irish cream cheesecake (sernik z bailey's)

składniki na spód:
190 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
60 g roztopionego masła
składniki na masę serową:
70 dag twarożku kremowego (u mnie: philadelphia pół na pół z quarkiem, ale nadaje się również twarożek śmietankowy lub 'wiaderkowy' - wtedy sernik będzie mniej kremowy)
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1/3 do 1/2 szklanki likieru bailey's
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół szklanki deserowych chipsów czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady)
2 łyżki śmietany kremówki

totownicę o średnicy 23 cm bardzo dokładnie uszczelnić folią aluminiową, bowiem sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej (najlepiej zrobić to, jak pokazałam przy serniku nowojorskim).
przygotować spód. ciastka pokruszyć blenderem lub wałkiem. wymieszać z roztopionym masłem. wcisnąć w dno tortownicy. schłodzić w lodówce, do czasu przygotowania masy serowej.

aby przygotować masę serową wszystkie składniki dokładnie zmiksować (nie oddzielać białek od żółtek), na koniec wmieszać chipsy czekoladowe.
wylać na przygotowany spód.

tortownicę umieścić w większym naczyniu, do którego nalać wody do 1/3 wysokości tortownicy. piec około 1 godziny w temperaturze 170ºc (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, masa powinna być ścięta od góry).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation