Kuchnia

przepisy

Seromak z masą jabłkową

Ciasto kruche:

200g masła (lub margaryny)
140g cukru pudru
400g mąki pszennej
3 żółtka
1- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (dałam 1 łyżkę)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:

200g maku sparzonego i zmielonego
150g cukru
2 jajka
parę kropli aromatu migdałowego
bakalie (dałam posiekane migdały i troszkę kandyzowanej skórki pomarańczowej)
Masa serowa:

500g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
100g masła
200g cukru pudru
5 jajek
sok ½ cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g rodzynek
1 łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
Masa jabłkowa:

1 ½ kg jabłek
1 łyżka masła
1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:

cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.
Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować margaryną i posypać mąką) i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
2 część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)
Przygotować masę makową. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mak, aromat i bakalie. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie szpatułką do masy makowej. Gotową masę odstawić na bok.
Przygotować masę serową. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo ser, sok z cytryny, proszek do pieczenia i budyń (proszek). Dodać rodzynki i wymieszać delikatnie szpatułką. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie do masy serowej.
Na drugą część ciasta (wyklejoną w formie) wykładać łyżką (robiąc duże kupki) na przemian masę makową i serową. Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godz. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę jabłkową. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić w garnku. Dodać jabłka i podsmażyć (ok. 10 min., albo dłużej). Garnek ściągnąć z pieca. Do gorących jabłek dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Pozostawić, aż masa przestygnie. Lekko ciepłą lub zimną masę wyłożyć na mak z serem.
Całość przykryć ciastem kruchym.
Ciasto wstawić na noc do lodówki.
Na górę można przygotować polewę, ale uważam, że cukier puder jest wystarczający ;).
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation