Kuchnia

dania obiadowe

WEGETARIAŃSKI PASZTET Z SOCZEWICY

SKŁADNIKI :
200 g czerwonej soczewicy
1 marchewka
1 mała pietruszki
1 łyżeczka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki otrębów owsianych / mogą być inne /
przyprawy : papryka czerwona , kminek mielony , PRZYPRAWA KRÓLEWSKA / w jej skład wchodzą : kozieradka , cebula , czosnek , lubczyk , majeranek , papryka ostra i słodka , tymianek , sól i kminek / , 1 ząbek czosnku zmiażdżony w wyciskarce
1/4 pora
trochę pokrojonej w kostkę papryki kolorowej / opcjonalnie /
ziarna słonecznika lub dyni do obsypania pasztetu

WYKONANIE :

soczewicę płuczemy ... marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plastry ...
soczewicę marchew i pietruszkę zalewamy niewielką ilością wody ... gotujemy na małym ogniu często mieszając przez około 20 minut / woda powinna w tym czasie odparować / ... przez chwilę studzimy ... dodajemy pokrojony w kostkę por i przyprawy ... MIKSUJEMY NA GŁADKĄ MASĘ ... dosypujemy otręby owsiane i mąkę ... dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę ... przekładamy do foremki do pieczenia / u mnie -mała keksówka / ... obsypujemy ziarnami słonecznika i przyprawami ...
pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni ...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation