Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Rafaello na krakersach

Składniki:

2 paczki słonych krakersów
200g wiórków kokosowych
3 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 opakowania cukru waniliowego
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła lub margaryny

Sposób przygotowania:

1. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem waniliowym, dodajemy, obie mąki, 1 szklankę mleka i dokładnie mieszamy.
2. Dwie pozostałe szklanki mleka gotujemy z cukrem i połową wiórków kokosowych. Do gotującego się mleka dodajemy masę z żółtkami, mieszamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy masło lub margarynę, mieszamy, aż tłuszcz się roztopi, a masa zrobi się jednolita.
3. Blaszkę wykładamy folią spożywczą, wykładamy warstwę krakersów, przekładamy masą, czynność powtarzamy tak, aby ostatnią warstwą byłą masa kokosowa.
4. Wierzch obficie posypujemy resztą wiórków kokosowych.
5. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy krakersy zmiękną.
6. W wersji dla dorosłych do masy kokosowej można dodać spirytusu lub innego alkoholu.

Smacznego!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation