Kuchnia

kiełbasy, szynki itp

Domowa Wędlina z Indyka
1 kg udźca z indyka bez skóry i kości

2 i 1/2 płaskie łyżeczki soli peklującej

1 płaska łyżeczka cukru

2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1/2 łyżeczki imbiru

1 łyżeczka czosnku granulowanego

5 kostek lodu lub 50ml zimnej wody



Przygotowanie:

Mięso myjemy , oczyszczamy z błon, tłuszczu itp. Osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki, każdy kawałek lekko rozbijamy tłuczkiem.

Domowa Wędlina z Indyka

następnie przekładamy mięso do misy robota kuchennego z końcówką do mieszania, dodajemy sól peklującą , cukier, przyprawy , kostki lodu lub wodę i mieszamy ok. 5 min, aż mięso zrobi się kleiste.

Tak przygotowane mięso przekładam do woreczka , zamykam i zostawiam w temp. pokojowej na 2godziny , po tym czasie worek z mięsem chowam w lodówce najlepiej na noc.

Domowa Wędlina z Indyka

Na drugi dzień wyjmuję mięso z woreczka, układam na kawałku foli z rękawa do pieczenia, owijam i następnie owijam w folię spożywczą - folię mocno naciągam aby rulon mięsa był twardy , mocno zbity i nie dostała się woda. Owijam folią z 5 razy i następnie owijam sznurkiem - też mocno ściskając.

Domowa Wędlina z Indyka

baton z mięsem przekładam do garnka o średnicy mniejszej niż rulon ( aby baton był wciśnięty, przez co nie będzie wypływał) , zalewam wodą lub do garnka z batonem mięsa wkładam drugi garnek z wodą , który będzie przytrzymywał ( przyduszał) mięso do dna garnka.

Parzymy w temp. 75-80°C przez 70-80min. Temperatury pilnujemy za pomocą termometru kuchennego lub gdy woda zacznie lekko wrzeć to jest temp.80°C , aby utrzymać temperaturę to zmniejszamy gaz do minimum i dolewamy trochę zimnej wody.

Mięso wyjmujemy i natychmiast umieszczamy wraz z folią w misce z lodowatą wodą ( możemy dodać kostki lodu) i studzimy przez ok. 1-2h, następnie wkładamy do lodówki na noc.

Rulon mięsa odwijamy z folii i kroimy w cienkie plasterki .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation