Kuchnia

Bezpszenne

SERNIKO-PIERNIK

MASA PIERNIKOWA
60 g masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kawy zbożowej
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1 jajko
150 g mąki pszennej

MASA SEROWA
500 g twarogu (użyłam półtłustego) zmielonego trzykrotnie
250 g mascarpone
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego
2 łyżki cukru waniliowego
3 jajka

GANACHE CZEKOLADOWE
150 ml śmietanki kremówki 30%
110 g gorzkiej czekolady 70%
posypka cukrowa do dekoracji

słoiczek powideł (około 300 g) wymieszany z 4 łyżkami likieru pomarańczowego

Przygotować tortownicę wykładając jej dno papierem do pieczenia. Z papieru zrobić także obręcz 4-5 cm wyższą od obręczy i umieścić ją w środku. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C.
W misce umieścić zmielony wcześniej trzykrotnie twaróg, ser mascarpone, mąkę ziemniaczaną oraz mleko skondensowane. Wymieszać dokładnie tak aby w masie nie było grudek. Na koniec dodać pojedynczo jajka miksując po każdym chwilę. Masę serową najlepiej zważyć i podzielić na pół.
W garnku umieścić masło, cukier oraz miód. Mieszając podgrzewać do czasu aż masło się rozpuści po czym dodać przyprawę piernikową, kawę zbożową, cynamon oraz połamana na mniejsze kawałki czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści garnek zdjąć z ognia po czym mieszając ciągle dodać do jego zawartości sodę, mleko oraz jajko. Na koniec do masy wmieszać mąkę i podzielić ją na pół.
Do przygotowanej wcześniej formy wlać połowę masy piernikowej. Masa powinna być równomiernie rozprowadzona. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. W międzyczasie powidła wymieszać z likierem. Gdy pierwsza warstwa piernikowa się upiecze, wyjąć formę z piekarnika i odstawić na chwilę do przestygnięcia, Następnie wyłożyć na nią połowę powideł z likierem. Na powidła wylać delikatnie połowę masy serowej i formę wstawić ponownie do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie czynność powtórzyć czyli na upieczonej masie serowej rozprowadzić równomiernie drugą część masy piernikowej. Piec 15 minut po czym wyłożyć na nią resztę powideł i wylać drugą warstwę serową. Całość piec jeszcze 15 minut po czym serniko-piernik wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Gdy ciasto będzie zimne w garnku podgrzać śmietankę po czym wrzucić do niej czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Zdjąć z ognia i mieszać do czasu rozpuszczenia się czekolady. Tak przygotowany ganach wylać na wierzch serniko-piernika i udekorować posypką cukrową lub orzechami.
SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation