Kuchnia

Przekąski

Muffinki wytrawne z białą kiełbasą

składniki na 6 sztuk:
1/2 szkl. mąki żytniej t.580
1/2 szkl. mąki pszennej t. 550
1 jajko
1/2 szkl. maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek rozpuszczonego, płynnego masła
1/4 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki soli
2 nieduże kawałki białej kiełbasy surowej
2 czubate łyżki posiekanej zieleniny - natka pietruszki i szczypiorek
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

dodatkowo: 100g serka śmietankowego
2 łyżki tartego chrzanu
do smaku: sól i pieprz mielony

sposób przygotowania: Kiełbasę zalałam wrzątkiem i gotowałam 5 min. po czym zostawiłam w wodzie aż przestygła. Formę do muffinek wyłożyłam papilotkami. Obie mąki połączyłam z solą, cukrem, ziołami świeżymi i suszonymi, pokrojoną w dużą kostkę kiełbasą i proszkiem do pieczenia. Jajko roztrzepałam z maślanką, dolałam płynne masło. Do składników sypkich wlałam płynne, lekko przemieszałam i łyżką nakładałam porcje masy do formy. Piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. Po upieczeniu lekko przestudziłam. Serek utarłam z chrzanem, doprawiłam do smaku i nakładałam na lekko ciepłe muffinki. Pycha, polecam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation