Kuchnia

Przekąski

Gougéres
Składniki

1 porcja ciasta ptysiowego
niecała szklanka mieszanych startych serów żółtych
szczypta pieprzu cayenne


Na farsz:

200 g puszystego kremowego serka
6 łyżek zielonego pesto albo utartych listków bazylii
pieprz cayenne do posypania


Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Do ciasta ptysiowego (kiedy jest jeszcze ciepłe) dodajemy sery oraz pieprz cayenne i dokładnie mieszamy. Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego (albo mocnej torebki na mrożonki z odciętym rogiem) i wyciskamy na blachę wyłożoną pergaminem koła o średnicy ok. 4 cm. Pieczemy 10 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 190°C i pieczemy kolejne 10 minut. Gougéres powinny się piec 20-25 minut ostatnie minuty przy uchylo-nych drzwiczkach. Podajemy je na gorąco lub ostudzone. Część można podać zamiast pieczywa, a część nadzianą serkiem wymieszanym z pesto albo utartymi listkami bazylii. Przed podaniem lekko oprószamy pieprzem cayenne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation