Inne

przepisy

niebo na talerzu: Śledzie ze śmietaną

składniki:

- 0,4 kg śledzi z beczki lub filetów ze śledzia
- 200 ml gęstej, kwaśnej, zimnej śmietany
- średniej wielkości cebula
- dwa ogórki w occie
- pół obranego jabłka
- łyżeczka octu winnego
- 3/4 łyżeczki cukru

Śledzie wypatroszyć, filety w całości namoczyć w lodowatej wodzie przez 2-3 godziny, wymienić ją w trakcie. Pokroić na 2- 3 cm dzwonka, ułożyć na półmisku. Cebulę pokroić w cienkie piórka i sparzyć wrzątkiem na durszlaku. Odczekać by ostygła i rozłożyć na śledziu. Posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem i jabłkiem. Śmietanę wymieszać z cukrem i octem. Zalać całość, można posypać świeżo mielonym pieprzem i ostrą papryką, wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation