Inne

przepisy

Śledź z jabłkiem i majonezem - Przepisy - Monika Węgrzyn - Smaki Życia


filety śledziowe w zalewie 4
kartofle ugotowane w mundurkach 2
duże jabłko 1
majonez 2-3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
szczypiorek do dekoracji

Filety wymoczyć w wodzie z dodatkiem mleka. Moczyć kilkanaście minut lub kilka godzin, w zależności od tego jak słone śledzie lubimy. Osączyć śledzie, osuszyć. Pokroić w kostkę. Jabłko umyć, nie obierać. Usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym. Wymieszać śledzie z ziemniakami, jabłkiem i majonezem. Odstawić na noc do lodówki. Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation