Kuchnia

mięcho

Rolada wieprzowa, kluski śląskie,kapusta zasmażana...
Rolady: szynka,ogórki kiszone,kiełbasa cienka np;śląska,pieczarki ,musztarda,pieprz,sól,majeranek,papryka w proszku słodka wędzona ,woda,liść laurowy,ziele angielskie,1 łyżka mąki pszennej,olej rzepakowy .
Szynkę pokroić w plastry rozbić tłuczkiem nasmarować musztardą . Ogórki,kiełbasę pokroić w paski ,pieczarki w plastry układać kolejno na posmarowane mięso ,zwijać dając najpierw boki do środka,a potem w roladę. Spinać wykałaczkami lub obwiązać nitką . Doprawić rolady pieprzem,majerankiem,papryką ,solą. Na dno rondla nalać 1-2 łyżki oleju ,rozgrzać układać kolejno rolady ,obsmażyć z obu stron ,podlać wodą ,dodać liść laurowy,ziele ,łyżkę musztardy ,przykryć . Dusić do miękkości ,wyjąć ,usunąć wykałaczki lub nitkę ,zagęścić wywar rozrobioną mąką z odrobiną wody . Zagotować sos doprawić do smaku w razie potrzeby solą,pieprzem ,obtoczyć rolady...
Kluski śląskie: ugotowane ziemniaki potłuc tłuczkiem na gładką masę lub przecisnąć przez praskę . Uklepać,podzielić na 4 części ,1 odłożyć (potem użyć przy wyrabianiu)w dziurę nasypać mąkę ziemniaczaną . Wyrabiać jak przestygną,ale są letnie do połączenia składników ,formować kulki,robić dziurkę lekko spłaszczając. W garnku zagotować wodę,osolić ,jak się zagotuje wrzucać kluski ,zamieszać ,zmniejszyć płomień ,gotować od wypłynięcia 2-3 minuty.
Kapusta : główka czerwonej kapusty, 2 cebule, 3 łyżki oleju rzepakowego,1 jabłko ,1 łyżka soku z cytryny ,pieprz,sól,cukier do smaku.
Kapustę poszatkować ,przełożyć do garnka ,zalać wodą i gotować od zagotowania 15-20 minut ,odcedzić. Na patelnię wlać olej ,zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę ,dodać kapustę przyprawić pieprzem,solą,cukrem . Dusić kilka minut po czym dodać starte jabłko i sok z cytryny ,wymieszać .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation